Kanada'da Lisans Eğitimi
Kanada’da eğitim sistemi ABD’ye çok benzer. Ve eğitim sistemini yöneten tek bir merkez veya bakanlık bulunmamaktadır. Lise sonrası eğitim kurumları ikiye ayrılır;
1-) Üniversiteler; akademik eğitim veren kurumlardır. Akademik anlamda kariyer edinmek istiyorsanız Kanada Üniversiteleri bölümleri ve programlarından biri mutlaka aklınızdaki ile örtüşecektir.
2-) Sanat ve teknik yüksek okulları; çeşitli sanat dallarında ve teknoloji alanlarında sertifika ve diploma programları sunar. Bu yüksekokullardan üniversiteye yatay geçiş imkanı olabilmektedir.
Kayıt kolaylığı açısından ise önce 2 yıllık bir okula kaydolmak sonrasında 3 ve 4. yıllar için dilediğiniz başka bir üniversiteye geçip eğitiminizi tamamlamak direk 4 yıllık bir üniversiteye kayıt olmaktan daha mantıklıdır. Yüksek okullar 4 yıllık bölümlere nazaran oldukça ekonomiktir.
Kanada’da üniversite eğitiminiz için diğer bir yöntem pathway programıdır.Pathway Programı: Türkiye’deki lise eğitiminizden sonra özellikle Amerika veya Kanada’da öğrenim görecekseniz pathway programları devreye girer. Bu programları, girmek isteyeceğiniz üniversitelere bağlı, bazen üniversitenin kendi bünyesinde faaliyet gösteren, bazen de başka bir kampüste eğitim alıp sonrasında seçtiğiniz üniversiteye geçeceğiniz enstitüler düzenler. Bu programlar temel olarak size Akademik İngilizce alt yapısını vererek düzeyinizi arttırmanın yanı sıra üniversite eğitiminizde ihtiyaç duyacağınız bir takım ders modüllerini de içererek eğitim sürecinize hazırlanmanızda yardımcı olur. Pathway, basit bir dil okulu olarak görülmemeli, sizi her konuda geliştirip, üniversite hayatında başarılı bir yol izlemenize yardımcı olacak bir üniversiteye yerleştirme sistemi düşünülmelisiniz.
Yaklaşık olarak bir yıl sürecek olan bu yerleştirme sürecinde hem yurtdışında yaşayacağınız zorlukların üstesinden gelmenize, hem alacağınız üniversite eğitimindeki dil kaynaklı oluşabilecek sorunları çözmenize, hem yeni arkadaşlıklar geliştirmenize, hem de belki de uzunca bir süre kendinize ayıramayacağınız bir yıllık, eğlenceli ve eğitici bir mola vermenize olanak sağlayacaktır. Özellikle yurtdışına, uzun bir süreliğine kalmak üzere ilk çıkışınız olacaksa, Kanada pathway programı ile böyle bir geçiş yılı sadece dilinizi geliştirmenize değil, aynı zamanda yaşayacağınız ülkeye uyum sağlamanızı da kolaylaştıracaktır.
Quebec de durum biraz farklıdır. CEGEPS adıyla bilinen iki farklı program vardır. Bunlar;
1-)3 yıllık mesleki programlar
2-)2 yıllık ön lisans programları
Kanada’da her üniversite kendi şartlarını ve koşullarını belirlediği için her bir öğrenciyi bireysel olarak değerlendirir.
Üniversiteler için ortak bir sınava giriş sistemi yoktur. Öğrencinin daha önceki eğitimleri ve diploma denklikleri incelenir. Öğrencinin üniversiteden kabul alabilmesi için diploma notları çok yüksek olmalıdır. Genel olarak başvuru koşullarından bahsedecek olursak;
- İngilizce veya Fransızcaya çevrilmiş transkriptler ve not çizelgeleri
- Kanada ortaöğretiminin muadili bir öğrenimi tamamlamış olmak
- Okulun eğitim diline göre standart dil testlerinden yeterli sonucu almış olmak. TOEFL için 79/80 IBT ve IELTS için 6.5 gibi
- Fransızca yeterliliği için üniversitelerin öğrenci adaylarından talep ettiği özel bir test bulunmamaktadır. Fransızca eğitim veren her okul bu konuda kendi kriterlerini belirler. Bu okullar hangi testleri istediklerini ve minimum test skorlarını kendileri belirlerler.
- Öğrencinin en az 18 yaşında olması
- Bazı programlar için öğrencilerle birebir mülakat olabilir veya kendilerinden çalışma örnekleri sunmaları istenebilir.
Referans ve Niyet Mektupları: Referans mektubunu sosyal çevrenizden, iş çevrenizden veya eğitimle alakalı olarak akademik çevrenizden herhangi bir kimse yazabilir. Mektuplarda referansı veren kişinin sizinle ilişkisinin detayı,başarılarınız , ön planda olan yetenekleriniz, başvuru yapacağınız okulun ve bölümün sizin kariyerinize olabilecek katkılarından, ve bu bölüme başvurma nedeninizden detaylı olarak bahsedilmeri gerekmektedir.
Niyet mektubu da referans mektubuna benzer ancak niyet mektubunun en önemli özelliği sizin diğer adaylar arasından seçilmenizi sağlayacak şekilde olmasıdır. Bu mektubun içeriğinde sizin neden Kanada’da eğitim almak istediğiniz , başvuracağınız üniversitenin gelecekle ilgili planlarınıza nasıl bir katkı sağlayacağı detaylı bir şekilde açıklamanız istenir.
Kanada’da bazı okulların belirli kriterlere uyması gereken niyet mektubu formatları vardır. Bu mektuplarda bazı soruları cevaplamanız istenir ve mektup formatını buna göre hazırlarsınız.
Kanada’nın toplum yapısı çok ulusludur. Bu da eğitimde size farklı avantajlar sağlar, zengin ve sürekli büyüyen ekonomisi ise üniversite mezunlarına çok çeşitli alternatifler sunar. Kanada Birleşmiş Milletler tarafından birçok kez dünyanın yaşam kalitesi en yüksek ülkesi olarak seçilmiştir. Kaliteli yaşamın yanı sıra yaşam maliyeti Amerika veya İngiltere ile kıyaslandığında daha azdır. Dolayısıyla üniversitelerin harç miktarı da yine bölgeden bölgeye değişir fakat Türkiye’deki vakıf üniversiteleri ile aynı fiyatta üniversite okumanız mümkündür. Kanada’da öğrencilere öğrenim süreleri boyunca haftada 20 saat yaz tatillerinde ise tam gün çalışma izni verilir. Eğitim sürecinin başlaması ile birlikte çalışma izni de başlar. Ayrıca Kanada’da ister lisans, ister yüksek lisans bitirin her uluslar arası öğrencinin 3 yıl yasal çalışma izni olur.