Amerika'da Yüksek Lisans
Amerika’da Türkiye’de olduğu gibi eğitim sistemi merkezi bir bakanlık üzerinden yönetilmez dolayısı ile merkezi bir eğitim sistemi yoktur. Amerika’da üniversiteler bağlı olduğu eyaletin yönetimi ve meclisi tarafından yönetilir. Federal Devlet eğitime ciddi kaynak aktarır lakin üniversitelerin sistemi,programı ve bütçesi bağlı olduğu eyalet yönetimi ve meclisi tarafından belirlenir ve mali kaynak sağlanır.
Amerika’da yüksek lisans yapmak için en çok tercih edilen en popüler ülkelerden birtanesidir.ABD'de eğitim görmek , size zengin bir kültürel ve sosyal tecrübelerin yanı sıra, eğitiminiz esnasında yapacağınız araştırmaların katkısı ile çok farklı bir bakış açıları kazandırır.ABD kampüsleri çok ulusludur.Ve uluslarası klüpler yer almaktadır.Bu da size eğitiminiz esnasında çok farklı milletlerden öğrencilerle arkadaşlık edinme ve onların kültürlerini,temalarını tanıma şansı sağlar.
Ülkenizde veya ABD’de lisans derecenizi tamamladıktan sonra Amerika’da uzmanlaşmak istediğiniz veya sizin ilginizi çeken başka bir bölümde yüksek lisans eğitiminize devam edebilirsiniz. Lakin şu konuyu yeniden hatırlatmak isteriz Amerika’da merkezi bir eğitim sistemi olmadığından dolayı eyaletlere göre hatta kurumdan kuruma farklı düzeyde seçme ve giriş şartları olduğu için bu size pozitif yönde birçok seçenek sunarken negatif yönde kafanız karışabilir ve süreç zorlaşabilir.
Yüksek lisans eğitimi Amerika’da 1 ila 3 yıl arasında değişir. Fakat genellikle ve çoğunlukla iki senedir. Bazı üniversiteler profesyonel çalışanları düşünerek , 1 senelik yüksek lisans eğitimi sunabilmektedir.
Dereceleri ise şöyledir;
- Master of Arts (MA),
- Master of Science (MS),
- Master of Business Administration (MBA)
- Master of Education (MEd),
- Master of Fine Arts (MFA),
- Master Social Work (MSW),
- Master of Engineering (ME),
- Master of Professional Administration (MPA) gibi daha az yaygın yüksek lisans dereceleri.
Amerika’da eğitim başlangıç zamanı genellikle Ağustos ayıdır. Fakat bazı üniversiteler kendilerine ait farklı bir eğitim takvimi uygulayabilir.
Eğitim yılı genelde 2 yarıyıldır ancak bazen 4 dönem ya da 3 dönem uygulamaları da olabilir bu sebepten dolayı eğitime karar verdiğiniz üniversitenin akademik takvimini incelemeniz sağlıklı olacaktır.
Amerika’da yüksek lisans eğitiminiz esnasında çok farklı kurs ve sertifika programlarına dahil olarak kariyerinizde farklılık yaratabilirsiniz.
Amerika’da yüksek lisansa başvuru yapabilmeniz için koşulları sıralayacak olursak;
GRE/GMAT/LSAT/MCAT/DAT sonuçları.
* Graduate Record Examination: Sözlü, nicel ve analitik düşünce gerektiren sorularla sizin akademik yeterliliğinizi ölçer.
* Graduate Management Admissions Test: Master of Business Administration gibi yönetim yüksek lisans programları için gerekli, matematik ve İngilizce bilgisini ölçen bir sınavdır.
* Law School Admission Test: Amerika Birleşik Devletleri’ndeki hukuk okullarının resmi sınavıdır. Sınavda öğrenciler, sözlü muhakeme, mantıksal çıkarım, okuduğunu anlama gibi alanlardan sorumludurlar.
* Medical College Admission Test: Tıp okulları için gerekli olan bir sınavdır.
* Dental Admission Test: Dişçilik okulları için gerekli olan bir sınavdır.
- Yabancı öğrencilerden TOEFL/IELTS Sınav skoru belgesi isteniz.Sınav skoru okula ve bölüme göre değişkenlik gösterir.
- Lisans not ortalamanız 4 üzerinden 3 olmalıdır. Daha düşük ortalama ile de kabul eden okullar bulunmaktadır.
- Transkript
- Lisans eğitiminiz esnasında ki hocalarınızdan en az 3 adet referans mektubu.
- Eğer MBA (İşletme yüksek lisansı) yada LLM (Master of Laws ) konularında yüksek lisans yapacaksanız çalıştığınız işyerlerinden referans mektubu
- Okumak istediğiniz bölümü neden istediğinizi, bu alanda daha önce neler yaptığınızı, Amerika’da bu alanda neler yapmayı düşündüğünüzü, programınızı aktaran bir niyet mektubu.
- Amerika’da geçiminizi sağlayabileceğinizi ve okul masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren finansal yeterlilik belgesi
- Özgeçmiş
- Akademik Yazı
- Başvuru formu
- Başvuru ücreti
Şunu da belirtelim bu belgeler listesi genel çoğunlukta istenenlerdir,gideceğiniz okul ilave belge talep edebilir.
Amerika’da yüksek lisansınız esnasında ilk yıl kampüs içerisinde haftada 20 saate kadar çalışma izniniz vardır.
Amerika’daki eğitiminizin ilk yılını tamamladıktan sonra Göçmenlik ve Vatandaşlık Biriminden (Immigration and Naturalization Service) izin aldığınız takdirde kampüs dışında haftada 20 saati geçmeyecek şekilde yasal çalışma izniniz vardır.
ABD’de en az dokuz ay bir eğitim programına kayıt olmuş iseniz program bitiminde eğitim gördüğünüz alanda maksimum 12 ay çalışma izniniz vardır. (OPT) .İşletme ve sosyal bilimler alanlarında yüksek lisansınızı tamamladıysanız maksimum 1 yıl, mühendislik alanında tamamladıysanız maksimum 2 yıl tam zamanlı çalışma izniniz vardır. Katıldığınız programı başarıyla tamamladıktan sonra OPT (Optional Practical Training) yapmak istediğinizi eğitim aldığınız kuruma bildirmeniz yeterlidir.
Amerika’da yüksek lisans yapacaksanız uzunca bir süre öncesinden takviminizi netleştirip adım adım ilerlemeniz gerekmektedir.
Bu adımlara birlikte bakalım isterseniz;
- Öncelikle gitmek istediğiniz bölüm ve okullar konusunda araştırma yapmak
- İngilizce dil seviyenizi öğrenip, TOEFL veya IELTS sınavlarına hazırlanarak okulun istediği skoru yakalamanız gerekmektedir.İsterseniz bu adımı Amerika’da bir pathway programına dahil olarak hem
- Başvuracağınız okulları seçip her okul için gerekli bilgileri ve formları edinmek
- Başvuru için ilgili sınavlara girmek.Yukarıda sınavlar hakkında bilgilendirme yapmıştık.
- Size tavsiye ve referans mektupları verecek kişileri,şirketleri belirleyip formları edinerek,bu mektupları toparlamak
- Transkript ve niyet mektubunuzu hazırlamak
- Tabiki bu esnada sınav sonuçlarınız önemli,eğer yeterli puanlar değilse yeniden sınavlara girmeniz gerekecektir.
- Finansal belgeleri hazırlama
- Başvuruları tamamlayıp varsa okulun istediği ilave belgeleri toparlayıp okullara gönderme ve kabul beklemek
- Sonrasında kabulünüz geldiğinde vize için çalışmalara başlamak
- Vize için gerekli tüm belgeleri toparlamak
- ABD için gereki sağlık sigortasına başvurmak
- Konaklama ayarlamak ve vize başvurusu olarak toparlayabiliriz.
Yüksek Lisansınız için F1 öğrenci vizesine başvurmanız gerekmektedir. Ve vize başvurunuz yüksek lisansa başlamadan 3-4 ay öncesinde olması sağlıklıdır.
F1 Vizesi için hazırlamanız gereken belgeleri de toparlayacak olursak;
- En az 12 ay daha geçerlilik süresi olan pasaport (pasaportunuz, Amerika’ya giriş yapacağınız tarihten itibaren en az 6 ay daha geçerli olmalıdır)
- Pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopisi
- Kimlik fotokopisi
- 2 adet, yeni çekilmiş, 5×5 formatında fotoğraf
- DS-160 formu → Form doldurulurken verilen ID numarası not edilmelidir.
- I-539 formu
- Sizi kabul eden okul tarafından doldurulacak I-20 formu
- SEVIS ödeme makbuzu (I-901) → Konsolosluğa gitmeden en az 3 gün önce ödenmelidir.
- Akademik not döküm belgesi ve diplomalar
- Masraflarını karşılayabileceğini kanıtlayan bir belge (Örneğin; öğrenciye ailesi sponsor olacaksa aileye ait gelir döküm belgeleri gerekmektedir)
- Tam vukuatlı nüfus örrneği
- TOEFL, SAT, GRE, GMAT gibi dil yeterlilik ve akademik başarıları gösteren belge