Amerika'da Lisans Eğitimi
Yurtdışında üniversite okumak hem sınav zorunluluğu olmadığı hem de Türkiye’deki özel üniversite ücretlerine kıyaslandığında neredeyse daha makul olduğu için öğrenciler tarafından çok ciddi talep görmektedir. Aynı zamanda bazı ülkelerde üniversite okumak Türkiye’deki üniversitelere göre süre anlamında daha kısadır. Yurtdışında istediğiniz okul ve bölüm ile ilgili kesin ve net bir seçim yapma şansınız vardır. İstediğiniz bölümde eğitim almak hem üniversite hayatınıza hem de ileriki zamanda iş yaşantınıza olumlu yansıyacaktır. Buna ilave olarak ülkeye döndüğünüzde hem bir yabancı dili biliyor olursunuz hem de uluslararası bir diploma özgeçmişinize ayrıcalık sağlayacaktır.
Yurtdışında üniversite okumak için gerekenler genel olarak şöyle sıralanabilir; iyi bir not ortalaması, yurtdışında eğitim alabilecek düzeyde yabancı dil (ingilizce) bilgisi, iyi referanslar diyebiliriz.
Üniversite’ye kabul şartları ülkeden ülkeye üniversite ve programlarına göre değişiklik göstermektedir.
Amerika’da Üniversite Eğitimi
Amerika’da üniversite eğitimi için iki yöntem vardır.Biri direk 4 yıllık bir üniversiteye kayıt olup eğitim almak.Diğer ise Community College isimli iki yıllık eğitim süresi olan ve 4 yıllık üniversiteye yatay geçişinizi sağlayan okullardan birinde eğitim almaktır.
Amerika’da direk olarak 4 yıllık bir üniversitede eğitim almak istiyorsanız;
1-Gitmek istediğiniz okul ve bölümünün dil seviyenizi görmek istediği TOEFL veya IELST sınavlarından birinden istenen skoru almış olmak.
2-)SAT Sınavına girmiş olmak.SAT sınavına daha çok lise son sınıf öğrencileri ya da lise mezunu öğrenciler başvuruyor. Alışılmışın dışında bir İngilizce becerisi gerektiren bu sınav ülkemizde de çok fazla bilinmiyor.Amerika’nın seçkin bir üniversitesinde eğitim hayatınıza devam etmek istiyorsanız SAT Sınavı’na girmiş olmanız gerekmektedir.Bu sınav eleştirel okuma,yazma-kompozisyon ve matematik-geometri alanlarında yorum yeteneğinizi ve bilgi düzeyinizi ölçmeyi hedefler.
3-)Lise not ortalamanız okula kabulünüz için çok önemlidir.
Eğer İngilizce yeterliliğiniz bu sınavlardan geçer puan alabilecek kadar iyi değilse ve lise not ortalamanız ve diğer kriterler okula kabulünüzü karşılıyorsa, eğitime başlamadan önce dil konusunda hazırlık eğitimi alabilirsiniz.
Birçok dil okulu ile işbirliği bulunan üniversiteler size kampüs içerisinde bir hazırlık eğitim paketi sunmaktadırlar. Aldığınız hazırlık eğitiminin ardından direkt olarak bölüme giriş yapabilir ve lisans eğitiminize devam edebilirsiniz.
Amerika’da bir üniversitede eğitim alıyor olmanız size haftada 20 saate kadar yasal çalışma hakkı sunar.
Bazı okullar, yaptığınız stajları müfredat içerisinde değerlendirir ve ders olarak sayabilirler.
Çoğu üniversitede, büyük şehirlerde bulunmayan üniversitelerde bile, sizler için verilen staj olanakları sırasında güvenliğinizi sağlamakla sorumlu birimler kurulmuştur.
Tüm ABD üniversitelerinde gerçek iş deneyimini sağlayan çok sayıda müfredat dışı etkinlik bulunmaktadır. Bunlardan bazıları, okul gazetesi için yazı yazmak, bilim fuarlarına katılmak, tartışma ekibinde yer almak, bölümünüzle ilgili workshoplara katılmak yer almaktadır. Bu sayede eğitiminiz esnasında öğrendiklerinizi deneyimleme imkanı elde etmiş olursunuz ve bu tecrübeler iş yaşamına başlarken mülakatlarınızda size katkı sağlayacaktır.
Tüm üniversitelerde, iş görüşme yöntemlerini öğreten, eğitiminiz sonrasında iş bulmanıza yardımcı olan profesyonellerden oluşan kariyer hizmetleri bölümü bulunmaktadır.
Üniversite eğitimin ilk 2 yılında önkoşul dersleri vardır. Bu dersler edebiyat, sosyal bilimler, sanat, tarih gibi derslerden oluşmaktadır. İlk 2 yılın sonrasında mesleki eğitimleri başlarsınız.
‘ Major ‘ öğrencinin eğitim alacağı ana bölüme verilen isimdir. Seçeceğiniz bölüme 3. Sınıfa geçerken karar verirsiniz. Amerikan üniversitelerinin en büyük özelliği eğer isterseniz bölüm değiştirebilir veya eğitim sürelerinizi uzatarak birden fazla dalda eğitim alabilirsiniz.
Amerika’da eğitim müfredatında en önemli husus; sizin derslerde tartışma ortamlarına katılımınız ve sunumlar yapmanızdır. Bu tartışma ortamları uluslararası öğrenciler için Amerikan eğitim sisteminin farklı yönlerinden biri olarak görülmektedir. Genellikle her hafta derse giren eğitimciler o haftaya ait bir okuma veya araştırma görevi verirler. Sınıftaki tartışmalara katılabilmeniz için bu araştırma ve okumaları tamamlamalamanız gerekmektedir. Bazı lisans programları laboratuvarda zaman geçirmenizi gerektirir.
Eğitmenler not verirlerken aşağıdaki maddeleri değerlendirirler;
-
Her eğitmenin kendine ait derse katılım şartları bulunmaktadır
-
Ara sınav değerlendirme notu
-
Bir veya birden fazla araştırma yazısı
-
Dönem içerisinde yapılan haftalık veya günlük bilgiyi değerlendiren habersiz sınavlar
-
Final sınavı
Amerika’da akademik takvim genellikle Ağustos veya Eylül aylarında başlar ve Mayıs veya Haziran ayları arasında devam eder. Birçok okuldaki akademik yıl, iki ayrı dönemden oluşmaktadır. Bazı okullar “üç aylık dönem” sistemi olarak bilinen üç dönemlik bir takvim kullanabilmektedir.Böyle bir okula giderseniz şayet eğitim süreniz 2 yıla kadar düşmektedir.